Måltidstrender att hålla koll på!

Idag vaknade vi upp till en solig tisdagsmorgon, det välkomnar vi med öppna armar som ett trevligt avbrott i den annars lite mer molniga stilen vädret bjudit på i det sista!

I vårt hus inledde vi igår vecka 33 med att hålla i en heldagsworkshop tillsammans med våra Madvänner från södra Norrland, vi pratar såklart om inga mindre än det fantastiska gänget från Clarion Hotel Winn i Gävle. Vi bollade, diskuterade trender och spånade på dåtid, nutid som framtid. Självklart bjöd dagen även på en gnutta ful-dans och riktigt, riktigt god lunch.

Ja, du minns kanske att vi började snacka om trender även här i förra veckan. Självklart ska vi berätta vidare, för vi har nämligen två kategorier kvar och idag står måltidstrenderna på listan!
Har du någon aning om vad som spås i stjärnorna i denna minst sagt smakliga kategori?

Hållbarhet fortsätter att vara ett starkt ord och förhållningssätt, att minska matsvinn, ta tillvara på säsongerna i landet och att använda sig av lokala producenter i så stor utsträckning som går är några av sakerna som står på listan. Ett exempel på att minska matsvinn är till exempel att ta tillvara på hela grödan istället för enbart utvalda delar. Ett annat skulle kunna vara att ansluta sin restaurang till Karma-appen för att rädda överbliven mat och ge någon i närheten möjligheten till en smarrig takeout.

Utöver hållbarhetsaspekten pratas det om en mer avskalad touch på menyerna nu och framöver. Fokuset ligger på svenska råvarors originalitet och enkelhet. Vi har otroligt mycket goda ätbara alternativ från vårt avlånga land. Genom att fokusera mer på hemmaplan i köket skapas autenticitet på en ny nivå. Enkelt och hemmavid behöver aldrig betyda mindre härligt!

Sen har vi hälsoaspekten, och nej, vi pratar inte rawfood-trender och dadelbollar enbart, utan ur ett helhetsperspektiv med avstamp i ett holistiskt synsätt. Vi är mer medvetna idag, medvetna om vad som är bra för våra kroppar som knoppar, vad som gör oss tröttare och vad som är mättande och hållbart för oss själva i längden. Därför spås det att ju mer medveten befolkningen är, desto mer medvetet utbud behövs.

Kan vi äta riktigt smarrigt och gott samtidigt som vi stärker vår kropp med näringsrika och bra produkter? Såklart. Under året och framåt äter vi även gärna tillsammans med andra i sharing-format. Under pandemin åt vi solo många gånger, våra favoritrestauranger fick rätta sig i ledet och vi rymde kanske inte hela vårt gäng till bords under svåra tider. Just därför är trenden att dela tallrik en stark punkt inom måltidstrenden i fortsättningen.

Dessutom är det lättare att få spinn på svinnet genom att servera ett stort fat för fler eller mindre tallrikar à la tapas-varianten där du kan smaka lite av varje och bli precis lagom nöjd ändå.

Det var allt om måltidstrenden för denna tisdag, stay tuned för en skvätt turism-trender i nästa vecka. Over and out så länge.

Vi önskar dig kära Madvän, en ypperligt fin fortsättning på veckan!